wtorek, 4 lutego 2014

Zróbmy razem Sushi i Onigiri !

    Konbanwa !
    (dobry wieczór)
Jakie były wasze pierwsze myśli, kiedy zobaczyliście te zdjęcia ? ''Ale smakowicie wygląda...'', a może ''Też chcę takie zrobić !'' ? Jeśli tak, to zapraszam do kuchni !
Oczywiście, moje Onigiri i Sushi nie wyglądają za smakowicie, ale zapewniam, że były przepyszne ;) Zniknęły w kilka minut ! Ale my tu nie o tym ! Dzisiaj miałam zamiar dać wam przepis ;) A więc zacznijmy:

Składniki:


* Cała paczka (jeśli chcecie dużo) Ryżu (najlepiej do sushi, jeśli nim nie dysponujecie, to może być zwykły)
* łyżeczka soli
* Nori (japońskie wodorosty)

Jak widać, składników jest mało. Niektórzy dodają zalewę z Octu ryżowego, ale jeśli w go nie macie nie musicie dodawać :)
Teraz wypłuczmy ryż. Znajdźcie w domu sitko, przez które ziarenka nie wylecą, i dokładnie umyj ryż aż woda będzie klarowna. Tak przygotowany gotujemy. Uwaga! Nie mieszajcie go, pozwólcie aby sam się zagotował i powoli wchłaniał wodę. Gotujemy aż odpowiednio napęcznieje a woda całkowicie wyparuje. Wyciągamy miseczkę, przekładamy do niej ryż i czekamy 10-15 minut aż wystygnie.
Kiedy już wystygł, możemy zacząć lepić onigiri (bo chyba każdy wie, jak zrobić sushi).
Najlepiej zwilżyć ręce, żeby ryż się nie kleił (do dłoni oczywiście!). Na początku najwygodniej ulepić normalną kulkę, a dopiero później układać ''trójkąt''. Oczywiście można zrobić inne kształty, nie jest to zabronione ani ''niezgodne z tradycją'' ;)
Zostało nam jeszcze nori. Przyjrzeliście się mu bliżej ? Jeśli nie, zróbcie to, a zauważycie zaznaczone cięcia. Przetnijcie wodorosty w tych miejscach i jeszcze raz na pół, żeby onigiri nie były całe owinięte ;) A teraz owińcie przekąskę paseczkiem nori tak, aby z dwóch stron miało mniej więcej taką samą długość. Skończyliśmy !
Itadakimasu !
(smacznego, jedzmy,
dziękujemy za posiłek)


Jikai made,
Lilith

1 komentarz:

  1. Wcale nie jest tak, że wyglądają niesmacznie. Wg mnie wizualnie bomba !

    OdpowiedzUsuń